Groen dak

Je bent hier:

Verschillende groene daken

Een groendak kan bestaan uit verschillende beplantingssoorten, zoals daar zijn:

  • Sedumdaken of vegetatiedaken zijn veelal begroeid met sedumplanten (vetplanten), eenvoudig in onderhoud, maar niet echt beloopbaar. Lichter in gewicht.
  • Kruidendaken of sedum-kruidendaken omvatten kruiden welke mooi tonen maar niet altijd bedoeld zijn als eten of geneesmiddel.
  • Een bloementapijt ontstaat door sedums aan te vullen met een variatie van wilde bloemen: een groene en kleurrijke vegetatie.
  • Grassen en turfdaken horen vaak bij elkaar. De Noord-Europese daken worden vaak met siergrassen aangelegd.
  • Heidedaken, duindaken worden genoemd naar de toegepaste beplanting, welke vaak streekgebonden als natuurdak of biodivers dak wordt uitgevoerd.

Wij adviseren u graag.

Groen dak
Groen dak op overkapping

Voordelen van een groen dak

Een groen dak van Groendak biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditioneel dak. We noemen het volgende:

Besparing op onderhoud van het dak
Een groen dak beschermt tegen de UV-straling. Hierdoor gaat een groen dak 40-50 jaar mee. Een traditioneel plat dak dient te worden vervangen na 20 tot 25 jaar.

Houd uw huis koeler in de zomer
In de zomer blijven de ruimtes onder een groen dak tot 4 graden koeler. Fijn bij langdurige warmte. Ook isoleert een groen dak uw huis beter.

Vergroot de biodiversiteit
Een groen dak verbetert de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in de buurt. Daarnaast is het een mooi verlengstuk van uw tuin toch?

Voordelen groen dak

Waterbeheer
Onderzoek heeft aangetoond dat een groendak ongeveer 50% van het regenwater kan opnemen en terug afgeven in de atmosfeer. Dit zorgt voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel, waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuivering vermindert.

Geluidsisolatie
Een groendak biedt extra isolerend vermogen. Dit vermogen heeft niet enkel positieve gevolgen voor de gas- en elektra rekeningen, maar biedt ook geluidsisolatie. De isolatie tegen contactgeluiden van regen, hagel of vogels zijn zonder meer uitstekend. De geluidsdemping door groene daken is afhankelijk van diverse factoren. Zoals de dikte van de substraatlaag en de soort laag.

Brandwerendheid
Een goed onderhouden groendak vertraagt de verspreiding van vuur bij brand. Het risico dat een bitumendak vlam vat is 18 tot 24 keer groter dan met een vegetatiedak. Met een groendak wordt het brandgevaar dus aanzienlijk verminderd.

Groen dak op schuur
Bij op bloem

Voordelen groen dak

Gezondheid
Groendaken en groene gevels hebben een directe fysieke invloed op de mens. Zoals bij hittestress: verlaging van hoge temperaturen in de zomer. En ook een schonere lucht en geluidsdemping. Verder heeft groen ook een direct effect op het welzijn van de mens. Dit wordt waargenomen als geur, sierwaarde, leefbaarheid, de verandering van de seizoenen en biodiversiteit dat door het groen wordt aangetrokken. Mensen verkiezen groen boven harde gebouwen, we vinden groen mooier. Groen geeft meer positieve gevoelens. In tal van onderzoeken wordt groen positief belicht in relatie met bijvoorbeeld sterfte, depressiviteit, angst, stress, hart- en vaatziekten, ADHD, overgewicht, concentratie en welbevinden.

Opname fijnstof
Fijnstof veroorzaakt hartproblemen en verergert longziektes. Elementen in de natuur kunnen fijnstof afvangen, waardoor het fijnstof samen met het regenwater in het riool spoelt. Groendaken nemen fijnstof op. Een groendak vangt meer fijnstof af dan een glad bitumen dak zonder sedum.

Subsidie

Een groen dak realiseren heeft de nodige voordelen zoals u hierboven heeft kunnen lezen. Wist u dat meer dan 50 gemeentes in Nederland subsidie bieden voor het aanleggen van een groen dak? Een groen dak vangt water op tijdens iedere regenbui, waardoor er minder water direct richting het riool gaat. Dit helpt tegen het overstromen van riolen. Groene daken leveren dus een bijdrage aan watermanagement.

Daarom bieden gemeentes en waterschappen subsidie voor een groen dak, soms tot wel € 30,- per m2. Dat betekent een flinke bijdrage in de kosten voor de aanleg van een groen dak. Ga altijd bij jouw gemeente na wat de precieze voorwaarden zijn. U kunt ook op energiesubsidiewijzer kijken wat uw gemeente doet.

 

Wij helpen u graag bij het realiseren van een groen dak en/of een daktuin.

Groendak
Vlinder op bloem

Onderhoud groen dak

Alles heeft onderhoud nodig, zo ook een groen dak. Gelukkig is het onderhoud minimaal en eenvoudig en kunt u dat ook zelf doen.

Belangrijk is dat het groene dak in goede conditie blijft;

  • Geef het groene dak water tijdens droge periodes.
  • Verwijder 1 tot 2 keer per jaar het onkruid en verspreid speciale sedummest over het dak.
  • Maak de afvoeren vrij.

Op een groen dak kunt u gewoon lopen. Het dak raakt daardoor niet beschadigd.

Gaat u liever niet zelf het dak op? Wij bieden u een onderhoudsovereenkomst aan zodat u er geen omkijken meer naar heeft. Bel of mail ons als u interesse heeft in een groen dak en als het uitstekend moet worden aangebracht en onderhouden.

Graag tot ziens.

Bestel hier uw groene dak

Bestelgemak voor uw groene dak. Maak gebruik van de hiernaast afgebeeld QR code. Mocht u vragen hebben dan kunt u ons altijd bellen voor meer informatie.

 

Hulp nodig bij het realiseren van uw groene dak? Subsidie aanvraag voor u regelen? Vul onderstaand antwoord formulier in en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Hoveniersbedrijf Eikenhorst, als het uitstekend gedaan moet worden.

Wij staan u graag te woord

Wilt u graag meer informatie ontvangen over onze diensten of over onze werkwijze? Of heeft u een andere vraag. Neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord. U kunt gebruik maken van onderstaand contactformulier of u kunt ons bellen op 06 – 27485601.


    Bekijk hier het digitale inspiratieboek